Bu yazımızda TURKAK Akredite İnceleme Formu ve ya kuruluşların dili ile teyit yazısı nedir açıklayacağız.
Ülkemizde ISO 9001:2015 veya diğer ISO standardı belgelerini almanın yollarından birisi; TURKAK akrediteli ISO 9001:2015 Belgesi ile belgelendirilmektir.
Bir diğer alternatif ise; diğer Ulusal Akreditasyon örgütleri tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları tarafından bu belgenin düzenlenmesidir.
Örneğin UKAS (İngiltere) Akreditasyon örgütü tarafından akredite edilen bir kuruluş gibi .
Böyle bir iso belgesi ile belgelendirildiğinizde Kamu İhale Kurumu ( KİK) yasası gereği; belgenizin geçerliliğini doğrulatmak üzere TURKAK ‘a müracaat ederek TURKAK Akreditasyon inceleme formu almanız gerekmektedir.
Üzerinde TURKAK logosu taşıyan belgelerde böyle bir gereksinime ihtiyaç bulunmamaktadır.
TURKAK teyit yazısı başvuruları yeni düzenleme ile sadece online olarak WEB Portal üzerinden yapılabilmektedir. Akredite İnceleme Formları e-imzalı olarak düzenlenmektedir.
TURKAK sadece yönetim sistemleri konusunda ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgeleri için akredite inceleme formu düzenlemektedir.
Bunun dışında ISO 22000 belgesi ve ya ISO 27001 Belgesi gibi belgelere akredite inceleme formu düzenlememektedir.
Güncelleme:
TURKAK tarafından 06.05.2024 Tarihinde yayınlanan R10-17 Akedite Belge İnceleme Rehberi ile artık Türkiye'de yerleşik olan ve Yurtdışından akredite olmuş kurumların verdiği ISO Belgelerine Akredite İnceleme Yazısı düzenlemeyeceğini duyurdu.
Örnegin Amerika İAS ve ya UAF Tarafından Türkiye'de Akredite edilmiş bir kurumun düzenlediği ISO 9001:2105 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi için Akredite İnceleme Yazısı düzenlemeyecek.
Bununla ilgili açıklaması;
Yurt dışındaki bir akreditasyon kurumundan akredite olan ve Türkiye’de yerleşik UDK’lere yönelik verilen akreditasyonlar kanun hükmüne aykırı olduğundan söz konusu UDK’lerce verilen belgelere ilişkin belge inceleme başvuruları kabul edilmez ve akredite belge inceleme sonuç yazısı düzenlenmez.