Loader Image

KAHRAMANMARAŞ ISO BELGELENDİRME

ISO Belgelendirme firmaları bulunmayan Kahramanmaraş ekonomisi tarıma ve tarıma dayalı imalat sanâyii ile ticârete dayanır. Kahramanmaraş ve çevresinde uzun yıllardan beri zeytin üretimi yapıla gelmektedir.

Bu nedenle başta zeytinyağı olmak üzere ilin tarımsal yapısına uygun olarak pamukyağı üretilmektedir ve ilginçtir ki Kahramanmaraş'ta ay çiçek bitkisinin üretilmemesine rağmen ayçiçek yağı üretimi de gerçekleştirilmektedir. Kahramanmaraş'ta ay çiçek üretimi yok denecek kadar azdır. Ancak ildeki firmalar ay çiçek yağını ham olarak Trakya bölgesinden Kahramanmaraş'a getirmekteler ve burada rafine edilip paketlenmektedir. Kahramanmaraş'ta üretilen ay çiçek yağı Türkiye'nin bir çok yöresine gönderilmektedir. Zeytin yağı üreticilerimiz ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi uygulamakta ve ISO 22000 Belgesi almaktadır.

Başlıca sanâyi kuruluşları Sümerbank Pamuklu Dokuma Sanâyii, iplik fabrikaları, penye dokuma fabrikaları, çelik tencere ve çaydanlık fabrikaları, SEK’in peynir ve tereyağ fabrikası, kiremit-tuğla fabrikaları, un yem, yağ, dokuma, iplik, pres ve çırçır fabrikaları, alüminyum ve bakır, mermer, kırmızı biber, sunta, plâstik ve çimento fabrikalarıdır.

Maraş dondurması içerdiği lezzet ve rayihayı ve dolayısıyla elde ettiği haklı ünü, Ahırdağı eteklerindeki yabani orkidelerin köklerinden elde edilen salep, kaliteli süt, kaliteli şeker ve en önemlisi de iyi bir ustalığa borçludur.

Kahramanmaraş’ta dondurmacılık; yakın bir zamana kadar hemen hemen her mahallede bir tane bulunan ve kapasiteleri sadece o mahallenin ihtiyacına verebilecek büyüklükte olan küçük üretim birimleri halindeydi.

Ancak kalitesinin artırılması ve iç-dış piyasalarda tanıtımının yapılması sonucu Maraş Dondurmasına olan talep artmış ve üretim küçük birimlerden büyük işletmelere doğru kaymaya başlamıştır. Bu doğrultuda fabrikasyon olarak el değmeden, hijyenik şartlara uygun olarak ilde üretim yapan firmalar bulunmaktadır.

Kahramanmaraş metal sanayiinde en önemli sektörlerden biri çelikten mamul mutfak eşya sektörüdür. Türkiye’ye mutfak eşyası yani çelik tencere, çaydanlık, vb. ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere giren hammaddenin yaklaşık %50’si Kahramanmaraş’ta sayıları 50'ye yaklaşan firmada işlenmektedir. Bu kuruluşlarımız ISO 9001 Kalite ISO 14001 Çevre ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri uygular ve ISO belgeleri bulunmaktadır. 

Kahramanmaraş kağıt sanayii geri dönüşüm sistemine ağırlık vererek Ülkemizin çevre temizliğine katkıda bulunmaktadır, birçok sektöre hitab eden kağıt sanayiinde çok çeşit ürünler üretilmektedir, modern yapıya sahip olan fabrikalarımız yılda 200 bin ton'un üstünde kağıt üretim kapasitesine sahiptir. Geri dönüşüm kuruluşlarımız hem ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi hem ISO 50001 Enerji Verimliliği Yönetim Sİstemi Belgesi ile belgelidir.