ISO Belgeleri yaygın olarak kullanılan Konya ilinin ekonomisi tarıma ve sanayiye dayanır. Buğday en ağırlıllı tarım ürünüdür. Türkiye’nin buğday ambarı sayılır. 2015 yılından beri Türkiye’nin nüfus bakımından en büyük 7. ili olan Konya şehrimizin nufusun büyük oranı tarımda istihdam edilmektedir.
Konya, tarımsal üretim, tarımsal ticaret ve tarımsal istihdam açısından ülkemizin en önemli merkezlerden birisidir. Hem tarım arazi varlığı hem yaşayan insanların tarımsal kültürlerinin olması kentin önemli artılarıdır. Sanayisinin tarımsal sanayiye doğru yönelmesi, kendine özgü iklim özelliklerinden dolayı Konya Türkiye’de tarımsal potansiyel olarak en önemli kent konumundadır.
Konya başta buğday, arpa, şeker pancarı, kuru fasulye, patates, ayçiçeği, haşhaş, mısır gibi tarla bitkileri olmak üzere birçok tarla bitkisi yanında, havuç, kiraz, vişne gibi çok sayıda sebze ve meyve türlerinin üretiminin gerçekleştirildiği tarım bölgesidir. Son yıllarda Türkiye'nin tohumluk üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını da karşılar hale gelen Konya'da organik tarımda da gelişme gözlenmektedir.
Konya genişleyen işyerleri ile sanâyi şehri hâlini almaktadır. Sanâyi tarıma dayalı olarak gelişmektedir. Konya; sahip olduğu 8’i aktif 9 adet organize sanayi bölgesi, Bakanlık destekli 17 küçük sanayi sitesi, il merkezinde 15 küçük sanayi sitesi, Konya iline bağlı ilçelerde yer alan 16 küçük sanayi sitesi ve 22 özel sanayi sitesi ile Türkiye ekonomisinin istihdam ve sanayi yükünü sırtlayan illerden bir tanesidir.
Sanayi bölgesinde belli başlı faaliyet alanları; otomotiv yedek parça sanayi, (ISO 16949 Belgesi kullanır ) makina sanayi ( ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 45001 İş Sağlığı ve Güveniği Yönetim Sistemi Belgesi kullanır ) tarım makina ve ekipmanları sanayi, plastik sanayi, mobilya ve ahşap sanayi, metal sanayi, döküm sanayi, gıda sanayi ( ISO 9001 ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgeleri kullanıR) inşaat yapım malzemeleri, ambalaj sanayidir.
Türkiye’nin en fazla organize sanayi bölgesine sahip illerinden birisi olan Konya; parselasyon çalışmaları devam eden Kulu OSB ile birlikte toplamda 9 adet OSB ile Türkiye ekonomisinin sanayi lokomotifleri arasında yer almaktadır. 2002 yılı ve öncesi 7 adet OSB kuruluyken, 2022 sonu itibarıyla aktif 8 OSB’de 50 binin üzerinde çalışana istihdam sağlanmaktadır. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlükleri ISO 50001 Enerji Verimliliği Yönetim Sistemi Belgesine sahiptir.
Ayrıca Turizm gelirleri Konya için önemli bir gelir kalemidir. Konya’nın önemli kültürel aktivitelerinden biri olan ve her yıl 10-17 Aralık tarihlerinde kutlanan Şeb-i Arus Törenleri hem yerli hem yuabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.