Kırşehir, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan, tarım ve hayvancılığın ekonominin temelini oluşturduğu bir şehirdir. Şehirde Ahi Evran Üniversitesi gibi kültürel ve eğitim alanları da gelişmiştir. Kırşehir ISO Belgesi kullanan işletmeler, hizmet kalitesini artırarak müşteri memnuniyetini sağlar. ISO 9001 Belgesi Kırşehir, turizmde ve tarımda kaliteyi yükselten bir sertifikadır.
Kırşehir’in tarım ekonomisi, buğday, arpa ve şeker pancarı gibi ürünler üzerine kuruludur. ISO 22000 Belgesi Kırşehir, tarımsal ürünlerin gıda güvenliğini sağlayarak bu ürünlerin uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazanmasını sağlar.
Sanayi sektörü Kırşehir’de küçük ölçeklidir, ancak organize sanayi bölgelerinde tarımsal ürün işleme gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalar bulunmaktadır. ISO 9001 Belgesi Kırşehir kullanan sanayi işletmeleri, kalite yönetim sistemleri ile verimliliği artırmaktadır.
ISO Belgeleri kullanımı açısında Türkiye ortalamasının altında bulunan Kırşehir ilinin ekonomisi tarıma dayanır. Sanayi bakımından en az gelişmiş iller arasındadır. Başlıca sanayi kuruluşları; PETLAS Lastik Sanayisi A.Ş. Un fabrikaları, üç tuz imalathanesi, matkap ucu üreten Oralsan Makine Tarım Sanayi ve Ticaret AŞ., Süt Endüstri kurumunun peynir ve tereyağı Fabrikası, Meytaş kireç ve tuğla fabrikası, Türktur Turizm ve İnşaat A.Ş. , Yem ve Bulgur Fabrikasıdır.
Kırşehir'in gelişmis sektörleri hayvancılık, tarım, gıda ve yem imalatı olurken; gelişen sektörlerimiz ise yenilenebilir enerji, hayvancılık, termal turizm ve seracılıktır. Kırşehir’de mevcutta en çok istihdamı sağlayan önemli kuruluşlar olan Petlas Lastik Fabrikası ve Çemaş Döküm Fabrikası kamu tarafından 1976 yıllarında yapılmıştır.
Bu kuruluşlar sonraki süreçte bu işletmeler özelleştirilmiş ve yeni yatırımlar ile kapasitelerini genişleterek istihdamda önemli artışlar sağlamışlardır.
Kırşehir ili sanayi firmalarının sektörel dağılımı incelendiğinde en fazla işletmenin mobilya imalatı sektöründe ( ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi yaygın kullanır) sonrasında gıda ürünlerinin imalatı ve içecek sektöründen ( ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi kullanır) oluştuğu görülmektedir.
İstihdam açısında incelendiğinde ise en çok istihdam sağlayan sektörün kauçuk ve plastik ürün imalatı yapan işletmeler olduğu görülmekle beraber burada Petlas Lastik Fabrikası’nın en fazla istihdamı sağladığı dikkate alınmalıdır.
İlimizde 3 Adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır.
Kırşehir Organize Sanayi Bölgesi
Mucur Organize Sanayi Bölgesi
Kaman Organize Sanayi Bölgesi