Loader Image

HATAY İSKENDERUN İSO BELGESİ

Hatay İli ve onun en büyük ilçesi olan İskenderun firmaları ISO Belgesi belgelenme açısından Ülke ortalamamıza yakındır. Hatay’ın ekonomisi tarım, sanâyi ve ticârete dayanır. 

Hatay Sanayisi Son 15 yıl içeriside hızlı bir yükseliş göstermiştir.  Özellike motorlu araç, yağ, mazot ve hava filtreleri ve fren balataları yapan fabrikalar ile ambalaj için teneke kutu îmâl eden fabrika ve karoser atölyeleri kuruldu. Son senelerde 10 iş yerinde elektrik aletleri, akü, otomobil yedek parça, treyler ve tanker îmâl eden fabrika ve atölyeler kurulmuştur.

Bunlara ilâveten tuğla, kiremit ve çimento fabrikaları vardır. Türkiye’nin en büyük demir ve çelik fabrikası olan İSDEMİR, İskenderun’da 15 milyon metrekarelik bir sahada kurulmuş olup, 20 bin kişi çalışmaktadır. Bu fabrikada ham demir, blok çelik, yuvarlak çelik, pik demir, kok, katran, amonyum sulfat, ham ferol, saf benzol, saf ksilol, fotvol, sovent ve sodyum fenolat gibi çeşitli maddeler îmâl edilmektedir.  Bu Hatay İskenderun kuruluşları ISO Belgesi ile belgelidir. 

Sektörel bazda bakacak olursak;

Demir Çelik: Demir çelik sektörü, bölgemizde en çok gelişmiş ve katma değer sağlayan sektörlerdendir. Demir çelik sanayisi ile ilgili veriler paylaşmak gerekirse; Hatay İskenderun bölgesinde faaliyet gösteren firmalarımız, ham çelik üretiminde önemli başarılara imza atmış ve yassı çelik üretiminde Hatay’ı Türkiye genelinde ilk sıraya taşımıştır. Ülkemizin  2019 yılı itibariyle 49 milyon tonluk ham çelik üretim kapasitesinin yaklaşık 3’te 1’lik bölümü İskenderun Körfez Bölgesi’nden karşılanmaktadır. Bu sanayi dalında ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi , ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standartları uygulanmaktadır. 

Filtre: Filtre sektörü otomotiv yan sanayinin en önemli kollarından biridir. Filtre sektörünün Türkiye’deki üretim merkezi ise Hatay İskenderun’dur. Türkiye’de üretilen içten yanmalı motor filtrelerinin yaklaşık %65’lik bölümü bölgemizde üretilmekte ve ortalama 80 ülkeye ihraç edilmektedir. Otomotiv yan sanayi ISO 16949 Stanardı uygulamakta ve belgelenmektedir.

Diğer Sektörler: Bölgemiz su ürünleri, tarım ve turizm sektörlerinde de yüksek potansiyel vaat etmektedir. Hatay, 2017 yılında Yaratıcı Şehirler ağına katılarak, UNESCO tarafından Dünya’nın 26. Gastronomi Şehri ilan edilmiştir. Hatay Gıda üreticileri ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi ile belgelidir. Bölgemiz, kültürel birikimi ve doğal güzellikleriyle, önemli turizm destinasyonları arasında yer almaktadır. Körfezi, verimli toprakları ve iklimsel çeşitliliğiyle; su ürünleri ve tarımsal üretimde de, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.

İlimizde 6 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. 

 Antakya Organize Sanayi Bölgesi

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi

İskenderun 2 Organize Sanayi Bölgesi

Enek TDİ Organize Sanayi Bölgesi

Erzin Organize Sanayi Bölgesi

Payas Organize Sanayi Bölgesi